Positieve psychologie

Positieve psychologie

Wij mensen willen ons graag goed voelen. En als we ons slecht voelen verbergen we dat het liefste voor de buitenwereld en ook vaak voor onszelf. We worstelen met onszelf als we ons verdrietig, angstig of boos voelen en willen er zo snel mogelijk vanaf. Herkenbaar?


Tijdens onze zoektocht naar geluk lijken we vooral bezig te zijn met het vermijden van ongeluk. Wat als je de zoektocht naar geluk eens wat anders zou bekijken. Wat als lastige ervaringen bij het leven horen en onvermijdelijk zijn. En wat als het normaal is om je soms niet zo lekker in je vel te voelen?  


Steeds meer onderzoek laat zien dat het hebben van lastige ervaringen niet de kwaliteit van het leven bepaalt, maar juist hoe je ermee omgaat. Om een gelukkig leven te leiden is het juist belangrijk om te richten op datgene wat je leven waardevol en betekenisvol maakt. Dit is de kern van de positieve psychologie. 


Mindfulness en zelfcompassie

Bij het omgaan met lastige ervaringen spelen mindfulness en zelfcompassie een belangrijke rol. Als we oog in oog staan met bijvoorbeeld angst, dan verliezen we ons vaak in piekeren, afleiding of andere automatische reacties die ons niet helpen op de lange termijn. Onderzoek laat zien dat het beter helpt als je aanwezig bent bij wat je voelt. Mindfulness en zelfcompassie zijn vaardigheden die vallen onder de positieve psychologie en je helpen om je te openen voor moeilijke ervaringen, zonder dat ze je overspoelen. Dit kost je uiteindelijk minder energie dan tegen je ervaring te vechten of het te ontwijken. Daardoor kun je je beter richten op wat er wèl goed gaat en wat bijdraagt aan een waardevol leven.


Sterke kanten

Daarbij spelen sterke kanten een belangrijke rol. Ieder van ons bevat sterke karaktereigenschappen, zoals bijvoorbeeld creativiteit, leiderschap of nieuwsgierigheid die je natuurlijk afgaan en die je kunt inzetten in je werk, relaties of vrije tijd. Via deze link kun je een gratis vragenlijst invullen om jouw sterke kanten te ontdekken. Deze vragenlijst heeft een wetenschappelijke fundering en geeft je direct uitslag over jouw sterke kanten.


Zingeving

Ook zingeving is een belangrijke pijler binnen de positieve psychologie. Je herkent misschien wel momenten dat je naar bed gaat met een voldaan gevoel en het idee hebt dat je iets zinvols hebtgedaan voor jezelf, anderen of bijvoorbeeld de natuur. Dit zijn momenten waarin je zingeving hebt ervaren en dat blijkt een belangrijke voorspeller voor hoe gelukkig je bent. Door te ontdekken wat jij belangrijk vindt en hiertoe actie te ondernemen zal je meer betekenis kunnen geven aan je leven. 


Conclusie

Als ik je via deze weg iets mag meegeven, is het dat er niks mis met je is als je je soms niet zo fijn voelt, stress hebt of piekert. Het is onderdeel van het leven en als je om je heen kijkt zie je dat vrijwel iedereen er regelmatig last van heeft. Wat wel behulpzaam kan zijn is om vaardigheden aan te leren die je erbij helpen zoals mindfulness en zelfcompassie en je sterke kanten en waarden te ontdekken. Zo ontstaat er wat meer ruimte om je leven in te richten op een manier dat bij jou past.



Populair

Hoe kan mindfulness jou helpen?


Lees meer

Stress, wat is het en wat doe je eraan?


Lees meer

Gedachtes op een positieve manier inzetten, kan dat?


Lees meer

Onderzoek naar positieve psychologie

Er wordt enorm veel onderzoek gedaan naar deze stroming en het bevorderen van positieve emoties en gedachtes blijkt effectief. Ook ik heb tijdens mijn studie onderzoek gedaan naar de positieve psychologie. Uit mijn onderzoek is gebleken dat het focussen op zaken die goed gaan samenhangen met een steiging in optimisme. 


Geinteresseerd in de wetenschap? Deze onderzoeken vind je misschien interessant:


Garland, E. L., Fredrickson, B., Kring, A. M., Johnson, D. P., Meyer, P. S., & Penn, D. L. (2010). Upward spirals of positive emotions counter downward spirals of negativity: Insights from the broaden-and-build theory and affective neuroscience on the treatment of emotion dysfunctions and deficits in psychopathology. Clinical Psychology Review, 30(7), 849-864.


Fredrickson, B. L., Tugade, M. M., Waugh, C. E., & Larkin, G. R. (2003). What good are positive emotions in crisis? A prospective study of resilience and emotions following the terrorist attacks on the United States on September 11th, 2001. Journal of personality and social psychology, 84(2), 365-376.