Negatieve gedachten

Kan je negatieve gedachten veranderen in positieve?


'Learn to use your mind in a positive way'. Dat is mijn slogan. Maar wat bedoel ik ermee en wat heeft het voor nut?


Er bestaan talloze zelfhulpboeken en cursussen over hoe je een 'positievere mindset' kan creëren. Ook mijn werk gaat hier gedeeltelijk vanuit, maar wat is nou de theorie erachter? Kan je überhaupt de baas zijn over je gedachtes?


Eigenlijk niet. Jouw gedachtes komen en gaan of je het nu wilt of niet. Onderzoek toont zelfs aan dat gedachtes proberen te veranderen of te onderdrukken, averechts werkt1. Een goed alternatief is het accepteren dat je hoofd soms op een gekke manier denkt. Maar accepteren van gedachtes betekent niet dat je er slachtoffer van moet worden. Door bijvoorbeeld mindfulness of ACT te beoefenen leer je om afstand te nemen van je gedachtes. Als je op deze manier bewust wordt van jouw gedachten ga je inzien dat ze niet altijd de waarheid spreken en jouw gedrag sterk kunnen beïnvloeden2. Hier gaan we verder in dit artikel niet op in, maar kan je hier lezen.


Wat je wel kan helpen vaker opmerzaam te zijn van de fijne dingen in het leven. Maar om heel eerlijk te zijn, zijn wij mensen daar niet zo goed in.  Mensen hebben namelijk last van de zogenaamde negativity bias. Hierdoor geef je meer aandacht aan negatieve gebeurtenissen dan aan de positieve. Je herkent het vast: je krijgt feedback op jouw presentatie en je hoort 7 dingen die goed waren en 1 ding waar je nog 'in kan groeien'. Grote kans dat dit laatste nog lang in je hoofd blijft spoken en je de 7 pluspunten snel vergeet.

Nu je weet dat een mens zo in elkaar zit, heb je een keuze om actief meer aandacht te geven aan de positieve zaken. Op deze manier probeer je jouw 'negatieve' gedachten niet te veranderen, maar voeg je als het ware de positieve toe! De volgende keer dat je feedback krijgt, laat dan ook de positieve feedback binnen en geniet hier een poosje van. 


Dit kost in het begin misschien wat moeite. Maar alles wat je doet en denkt zorgt voor een verandering in het brein waardoor dit in de toekomst makkelijker gaat. In vaktermen wordt dit neuroplasticiteit genoemd. Bij alles wat je doet, worden bepaalde neuronen (zenuwcellen) actief. Hoe vaker die neuronen in dezelfde combinatie actief worden, hoe 'sterker' die combinatie wordt. De hersenen veranderen dus door zintuigelijke waarnemingen, acties en gedachtes3. En dit kan je dus zelf (gedeeltelijk) beïnvloeden!


Let op!

Er is wel een aandachtspunt bij dit artikel: de bedoeling van dit artikel is niet om negatieve emoties te onderdrukken en altijd maar positief zijn. Negatieve emoties hebben een belangrijke functie en kunnen je leven meer diepgang geven als je je ervoor opent. Daarnaast kan je niet weten wat positieve gevoelens zijn als je geen negatieve gevoelens hebt; ze zijn verschillende kanten van dezelfde medaille. De boodschap van dit artikel is om bewust te zijn van de neiging van je verstand en om daarmee je keuzevrijheid te geven om te kiezen waar je aandacht aan geeft. 


Als je het leuk vindt om hier een expert in te worden, volg mijn workshops en cursussen om goed gebruik te maken van jouw mind.



Hoe kan mindfulness jou helpen?


Lees meer

Wat is stress en hoe kan je stress verminderen?


Lees meer

Referenties


1) Wegner, D. M., Schneider, D. J., Carter, S. R., & White, T. L. (1987). Paradoxical effects of thought suppression. Journal of personality and social psychology, 53(1), 5-13.


2) Shapiro, S. L., Carlson, L. E., Astin, J. A., & Freedman, B. (2006). Mechanisms of mindfulness. Journal of clinical psychology, 62(3), 373-386.


3) McCall, T. (2016). The scientific basis of yoga therapy. article on-line) Yoga Journal, available from http://www. yogajournal. com/teacher/2016. cfm.