Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness, je kan er bijna niet om heen. Bijna iedereen heeft er van gehoord, maar wat is het nu precies? Wat betekent het als je mindful bent?


In opdracht voor SeeTrue heb ik een animatie gemaakt die in het kort uitlegt wat mindfulness is. Mindfulness bestaat al eeuwen in Oosterse culturen, met de oorsprong in het hindoeïsme en boeddhisme. Met name Jon Kabat-Zinn, moleculair bioloog en hoogleraar aan de universiteit van Massachusetts, heeft ervoor gezorgd dat het in de Westerse wereld zo prominent aanwezig is. Hij heeft het Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma ontwikkelt. Dit is vaak de basis voor de meeste mindfulnesstrainingen die in de westerse wereld worden gegeven.


Mindfulness

Jon Kabat-Zinn verwoordt mindfulness als 'aandacht geven op een bepaalde manier; bewust, in het huidige moment en zonder oordeel'. Met andere woorden, mindfulness is een aandachtstraining: je leert bewust jouw aandacht te richten op wat er op dit moment afspeelt. Elke keer als je wordt afgeleid door gedachtes, emoties of extern zaken, is het de bedoeling dat je de aandacht weer terugbrengt naar dat wat je op dit moment ervaart. Je kunt het zien als het trainen van jouw aandachtsspier.


Open aandacht

Belangrijk is hierbij dat je openstaat voor hoe alles zich aandient in dat moment, nonjudgementally zoals John Kabat Zinn het noemt. Hiermee wordt bedoelt dat je ook de negatieve ervaringen er laat zijn zoals ze zijn, dat is misschien nog wel het moeilijkste van mindfulness. In de westerse wereld zijn we gewend om moeilijke, negatieve ervaringen en emoties weg te drukken. Het gevolg van onderdrukken is vaak dat het op een ander, kwetsbaarder moment hard naar bovenkomt. Je kan het vergelijken met het het onder water drukken van een bal: het lukt als het water rustig is, maar zodra er een grote golf komt waardoor je omvalt springt de bal een meter de lucht in. Het accepteren van de bal in het water, om in de metaforische sfeer te blijven, kost minder energie en komt minder hard aan.


Mindfulness en positieve psychologie

Mindfulness is gerelateerd aan positieve psychologie in de zin dat het een manier is om het welzijn te vergroten. Onlangs is er een onderzoek uitgevoerd om te testen of positieve psychologie en mindfulness effectief samen in een interventie kunnen worden gebruikt. De resultaten laten zien dat deze combinatie zorgt voor het vergoten van welzijn.

Er zijn oneindig veel positieve effecten van mindfulness. Hierbij moet je denken aan een verbeterd imuunsysteem, verhoogd korte termijn geheugen en meer (zelf)compassie. Beter nog, het trainen van mindfulness zorgt veranderingen in de hersenen waardoor deze effecten langdurig van aard zijn. 


Let wel op!

Mindfulness is geen quick fix. Dat wil zeggen dat de effecten van mindfulness geleidelijk ontstaan. Nals bij sporten geldt: hoe meer je sport hoe fitter je wordt. Dat geldt bij een aandachtstraining zoals mindfulness ook. De meeste onderzoeken die zijn uitgevoerd gaan uit van een 8 weekse training MBCT of MBSR. Tijdens zo'n mindfulness training wordt ook veel aandacht besteed aan het integreren van mindfulness in je dagelijkse leven. 

Populair

Hoe kan mindfulness jou helpen?


Lees meer

Stress, wat is het en wat doe ik eraan?


Lees meer

De innerlijke criticus en zelfcompassie


Lees meer


Onderzoek

Ben je geïnteresseerd in de wetenschap achter mindfulness? Hieronder staan een aantal interessante artikelen.


1) Masedo, A. I., & Rosa Esteve, M. (2007). Effects of suppression, acceptance and spontaneous coping on pain tolerance, pain intensity and distress. Behaviour Research And Therapy, 45(2), 199-209.

2) Ivtzan, I., Young, T., Martman, J., Jeffrey, A., Lomas, T., Hart, R., Eiroa-Orosa, F.J. (2016). Integrating Mindfulness into Positive Psychology: a Randomised Controlled Trial of an Online Positive Mindfulness Program. Mindfulness, 7(6), 1396-1407.

3) Davidson, R. J., Kabat-Zinn, J., Schumacher, J., Rosenkranz, M. A., Muller, D., Santorelli, S. F., Urbanowski, F., Harrington, A., Bonus, K., & Sheridan, J. F. (2003). Alterations in brain and immune function produced by mindfulness meditation. Psychosomatic Medicine, 65, 564-570.

4) Birnie, K., Speca, M., & Carlson, L. E. (2010). Exploring self‐compassion and empathy in the context of mindfulness‐based stress reduction (MBSR). Stress and Health, 26(5), 359-371.